Kolejka Marecka - zaciekawiamy Warszawą



Forum Stowarzyszenia

Ogłoszenie

Aktualności - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka Aktualności - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka


#61 23.05.2009 13:38:27

Anek

Moderator

Skąd: duszą z Mokotowa
Zarejestrowany: 6.08.2008
Posty: 359

Re: Flaki

chrisfox napisał:

Proszę, wszyscy wiedzą więcej ode mnie (nie miałem pojęcia, gdzie to dokładnie ma być).

No, niezupełnie wszyscy. Też wczoraj dopiero to do mnie dotarło. A swoją drogą, hm, jeśli w budynku Nordwache, to tylko flaki po nordycku


Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Szukać należy sercem. [Antoine de Saint-Exupery]

Offline

 

#62 23.05.2009 14:13:04

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mioł
Skąd: z getta
Zarejestrowany: 8.03.2007
Posty: 11926
WWW

Re: Flaki

To ma być na Chłodnej 25? Już mi się pokręciło całkiem Knajpa w takim miejscu, powinna po posiłku (mit Schnaps, naturalnie) proponować gościom strzelanie z balkonu...


Rozczyn dzieł Marksa wlany w bydląt czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwną miksturę

Offline

 

#63 25.05.2009 00:05:49

 emka 1471

Użytkownik

Skąd: mówią, że z folwarku Rakowiec
Zarejestrowany: 26.12.2008
Posty: 651

Re: Flaki

Nie żebym się uczyniła kierownikiem wycieczki, skąd znowu ten zaszczyt zdecydowanie przypada Grzegorzowi, ale z racji moich kilku przemarszów podczas weekendu w okolicy wspomnianego Bistro nie omieszkałam zajrzeć i popytać o szczegóły dotyczące flako-tataro-śledziowej czwartkowej wyrzerki

Na kilka zadanych przeze mnie pytań, Pan za barem pokręcił w zadumie swoim sumiastym wąsem i rzekł tak:
po pierwsze to on znakomicie kojarzy tego pana co mu wszytkie zapasy tatara wyjada - rozumiem że miał na myśli Grzesia
po drugie bardzo chętnie przyjmie naszą grupkę i w tym miejscu wystosował mała prośbę. Czy udałoby się ustalić ile mniej więcej osób będzie chętnych na flaczki a ile na tatara  - śledzi nie mają w menu  Wypatrzyłam natomiast taką pozycję  - placki ziemniaczane z wędzonym łososiem ze śmietaną i kaparami. Starałam się żeby Pan z sumiastym nie zauważył że już mi ślinka cieknie   Wyczaiłam tam jeszcze w menu sałatkę a'la Chłodna, a'le Elektoralna i trzeciej nie pamiętam a'la Ogrodowa czy może Żelazna?
Najlepiej jakby udało się coś około wtorku zrobić jakąś wstępną rezerwcje - to prośba ze strony restauracji. I co o tym sądzicie?

Offline

 

#64 25.05.2009 08:54:59

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mioł
Skąd: z getta
Zarejestrowany: 8.03.2007
Posty: 11926
WWW

Re: Flaki

Sądzę, że na razie wypada poczekać jeszcze chwilkę na Grzesia. W tym momencie wygląda to nieco na zabawę w głuchy telefon, ale nic nie mogę poradzić. Miejmy nadzieję, że się zaraz wszystko powyjaśnia.

Gwoli ścisłości - dla mnie może być tatar z flakami.


Rozczyn dzieł Marksa wlany w bydląt czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwną miksturę

Offline

 

#65 25.05.2009 09:50:16

roox

miglanc

Skąd: ורשה
Zarejestrowany: 11.04.2007
Posty: 1529

Re: Flaki

Flaki raz, tatar raz poproszę

Offline

 

#66 25.05.2009 14:40:56

zaruk

Moderator Kombinator

Zarejestrowany: 24.01.2008
Posty: 1293

Re: Flaki

Ja tak jak Roox.


Powoli, drążąc tunel, posuwa się strażnik-kret
Z małą czerwoną latarką przypiętą na czole.

Offline

 

#67 25.05.2009 15:29:31

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mioł
Skąd: z getta
Zarejestrowany: 8.03.2007
Posty: 11926
WWW

Re: Flaki

O, proszę. To są ludzie rozsądni

Od razu zamówię dla małżonki. To samo.


Rozczyn dzieł Marksa wlany w bydląt czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwną miksturę

Offline

 

#68 25.05.2009 18:21:47

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mioł
Skąd: z getta
Zarejestrowany: 8.03.2007
Posty: 11926
WWW

Re: Flaki

Grzesio ustalił szczegóły Czwartek, 19.30.

Na razie muszę odrobinę ochłonąć - w trosce, żeby nie napisać zbyt wiele, dodam co nieco troszkę później.


Rozczyn dzieł Marksa wlany w bydląt czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwną miksturę

Offline

 

#69 25.05.2009 21:12:58

Anek

Moderator

Skąd: duszą z Mokotowa
Zarejestrowany: 6.08.2008
Posty: 359

Re: Flaki

To ja raz flaki, poproszę, bez tatara.


Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Szukać należy sercem. [Antoine de Saint-Exupery]

Offline

 

#70 26.05.2009 07:46:00

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mioł
Skąd: z getta
Zarejestrowany: 8.03.2007
Posty: 11926
WWW

Re: Flaki

Koszt pełnego zestawu (flaki, tatar - ewentualnie śledź, śledź - plus coś jeszcze), Grześ szacuje na jakieś 40 zł.

Jednej informacji tu dotychczas nie mamy. O ile dobrze zrozumiałem, lokal mieści się na Chłodnej 2/18. Takie to adresy mamy w tym mieście po wojnie.


Rozczyn dzieł Marksa wlany w bydląt czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwną miksturę

Offline

 

#71 26.05.2009 09:53:41

Yorik

Moderator

Skąd: z Nienacka
Zarejestrowany: 11.03.2007
Posty: 2530

Re: Flaki

chrisfox napisał:

Jednej informacji tu dotychczas nie mamy. O ile dobrze zrozumiałem, lokal mieści się na Chłodnej 2/18. Takie to adresy mamy w tym mieście po wojnie.

Rybaki są lepsze. Jeden budynek, i to nr 35. Drugi ocalały z Rybaków (Stara Prochownia - przed wojną Rybaki nr 2) teraz jest przy Boleść. Wędrował znaczy, bo nijak tego wytłumaczyć nie można.
Zresztą co ja będę specjalistom o tym pisał.

P.S.
Wypijcie moje zdrowie. Jeść za mnie nie musicie. Sam se zrobię. I jeszcze jedno. Nie byłbym sobą, gdybym troszkę nie potruł.
Jako że dział założony przez Krzysia "Dla zachęty, ku przestrodze" od dłuższego czasu świeci pustkami, proponuję zrobić tam krótkie odświeżenie. Jest okazja.


ZDARZA SIĘ

Offline

 

#72 26.05.2009 12:01:03

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mioł
Skąd: z getta
Zarejestrowany: 8.03.2007
Posty: 11926
WWW

Re: Flaki

Wypijemy. Gdyby mi to z powodu chamstwa i starości umknęło, na pewno dobrzy ludzie przypomną.

A we wspomnianym dziale, właśnie pozwoliłem sobie umieścić kolejną informację. O Chłodnej też - mam nadzieję - napiszemy.

(swoją drogą, dlaczego dotychczas nie ma tam Próżnej, Krzymka, MASH`a i paru innych... obijamy się, proszę ja kogo)


Rozczyn dzieł Marksa wlany w bydląt czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwną miksturę

Offline

 

#73 26.05.2009 15:44:41

Yorik

Moderator

Skąd: z Nienacka
Zarejestrowany: 11.03.2007
Posty: 2530

Re: Flaki

Anek napisał:

To ja raz flaki, poproszę, bez tatara.

Pewnie nie jadła tatara w wersji łososiowej...


ZDARZA SIĘ

Offline

 

#74 26.05.2009 20:55:57

Anek

Moderator

Skąd: duszą z Mokotowa
Zarejestrowany: 6.08.2008
Posty: 359

Re: Flaki

Yorik napisał:

Pewnie nie jadła tatara w wersji łososiowej...

Nie jadła, chociaż wersja tu nie ma znaczenia. Po prostu nie przełamie się do surowego żółtka. Chyba, że znajdzie się coś, co by je zastąpiło, ale to raczej się nie da ...


Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Szukać należy sercem. [Antoine de Saint-Exupery]

Offline

 

#75 26.05.2009 21:00:21

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mioł
Skąd: z getta
Zarejestrowany: 8.03.2007
Posty: 11926
WWW

Re: Flaki

Prawdę mówiąc... Oczywiście, żółtko dużo daje i ja bym z niego dobrowolnie nie rezygnował - ale samo surowe mięso też mogę jeść. Doprawione, niedoprawione, wszystko jedno. Taki krwiożerczy jestem - w końcu drapieżnik


Rozczyn dzieł Marksa wlany w bydląt czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwną miksturę

Offline

 

#76 26.05.2009 21:10:10

Yorik

Moderator

Skąd: z Nienacka
Zarejestrowany: 11.03.2007
Posty: 2530

Re: Flaki

Anek napisał:

Po prostu nie przełamie się do surowego żółtka.

Wiedziałem, że jest źle, ale nie wiedziałem, że aż tak.   A kto Ci każe surowe żółtko dodawać?


ZDARZA SIĘ

Offline

 

#77 26.05.2009 21:23:15

Anek

Moderator

Skąd: duszą z Mokotowa
Zarejestrowany: 6.08.2008
Posty: 359

Re: Flaki

Tatar bez żółtka? A, skoro tak, to poproszę


Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Szukać należy sercem. [Antoine de Saint-Exupery]

Offline

 

#78 26.05.2009 21:25:29

 emka 1471

Użytkownik

Skąd: mówią, że z folwarku Rakowiec
Zarejestrowany: 26.12.2008
Posty: 651

Re: Flaki

Surowe mięso, surowe żółtko czy jednak nie lepiej to wszystko smakuje po przegotowaniu?

Offline

 

#79 26.05.2009 21:29:53

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mioł
Skąd: z getta
Zarejestrowany: 8.03.2007
Posty: 11926
WWW

Re: Flaki

Gdyby po przegotowaniu było lepsze, na pewno byśmy jedli w takiej postaci. Gotowany tatar z zestalonym żółtkiem, łomatko

(a śledzia w oleju/śmietanie także nie jadasz? - w końcu surowy...)


Rozczyn dzieł Marksa wlany w bydląt czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwną miksturę

Offline

 

#80 26.05.2009 22:17:34

 emka 1471

Użytkownik

Skąd: mówią, że z folwarku Rakowiec
Zarejestrowany: 26.12.2008
Posty: 651

Re: Flaki

No jasne że śledzik i łosoś musowo surowe szczególnie z cebulkami, śmietanami, sosami mniam mniam ale żeby żółtko na surowo ?   no dobra już nic nie mówię


ps. Chrisfox, sorki z a zamieszanie z Chłodną. Nie raz już mówiono że dobrymi chęciami to piekiełko wybrukowano. Trzeba mi było siedzieć w domu i oglądać seriale z panem Kubą Wesołowskim w roli głównej zamiast po Bistro się włóczyć i zamęt rozsiewać. Dzisiaj nikt nie odbierał tam telefonu ale jutro z samego rana jako kierowniczka wycieczki melduje się z telefonicznym potwierdzeniem u pana barmana

Offline

 

                                 Czasy takie, że na fb też trzeba trochę istnieć - zajrzyjcie do nas i tam. A tu jesteśmy już od dobrych dziesięciu lat :)                                

adres IP


Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora